Historie
Historie2
Historie3
Historie4
Historie5
Historie6

Naar de Beegderweg


In 1937 verhuisde de club van de Kemp naar de Beegderweg, de zeereerwaarde heer pastoor Cuypers strooide royaal met de kwast en smeekte Gods zegen over voetballend Horn af. De Heer had hier blijkbaar oren naar want Hornia won de openingswedstrijd tegen Velocitas - het huidige Veloc uit Eindhoven – met maar liefst 9-0. Op 1 oktober 1940 onderging de vereniging weer een naamswisseling. Voortaan heette de KSV Horn en voorzitter werd Hens Knubben, de vader van de latere penningmeester Mart Knubben. Een ander opmerkelijk feit voltrok zich in augustus 1943 toen een aantal jeugdspelers uit buurtschap De Weerd zich aanmeldde bij KSV Horn. Ze werden begeleid door Bèr Hamans en Harrie Quicken die tevens in het KSV-bestuur werden gekozen. Op 25 november 1943 droeg Bèr Rijcks het secretariaat over aan Bèr Hamans en hiermee ging een voor Horner begrippen uniek tijdperk van start want Hamans zou deze functie maar liefst 40 jaar vervullen.


In de oorlogsjaren was het moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen. Met name aan voetbalschoenen was een chronisch gebrek. Maar uit de annalen blijkt dat het toenmalige bestuur slinkse wegen wist te bewandelen want voor 225 gulden kocht het 8 paar schoenen. De afspraak was dat de leden die schoenen later zouden terugbetalen maar hiervan is nooit iets terechtgekomen. . Oorlog of geen oorlog, KSV voetbalde door en met name de jeugd deed van zich spreken. Onder aanvoering van jeugdleider Jos Lemmen werd in het seizoen 1943-1944 door de junioren het kampioenschap behaald. Ook Horn 1 leverde een goede prestatie door op 12 april 1944 in en tegen Swalmen kampioen te worden. Met rust keek KSV nog tegen een 3-1 achterstand aan en op dat moment gaf voorzitter Knubben het bewijs als Christen de deugd der hoop nog niet volledig beoefend te hebben want hij stond nog niet volledig beoefend te hebben want hij stond met de rug naar het speelveld gekeerd… Horn won met 5-3 en werd kampioen in de eerste klasse. Het werd dé wedstrijd van de toen 21-jarige Pierre verstraelen, de nog jonge maar al zeer talentvolle voetballer die enkele maanden later kwam te overlijden.

Het kampioenselftal bestond uit doelman Ton Beulen, H. Quicken, H. Peters, Pierre Verstraelen, Jules Barteen, Cor Opbroek, Paul Meeuwissen, Tjeu Rijckx, Bèr Rijckx en Lei Hendrikx. Het succesvolle team recipieerde in café Linssen. Het feest werd luister bijgezet met de opvoering van de kluchten Knalgas en Amor In De Rooie Kater.

De hoofdrollen waren weggelegd voor onder anderen Nelly Caris als Marietje Knop en Leny Caris die de rol van Sophietje Korrel voor haar rekening nam….


De overgang naar de KNVB lukte KSV echter niet. Tegen Wit-Zwart keurde de scheidsrechter het winnende doelpunt niet toe, ondanks het feit dat de bal niet alleen de doellijn passeerde maar vervolgens ook het net doorboorde (!) Dit gebeurde op 3 april 1944 in Horn. De toeschouwers zagen het volgende gebeuren: met nog tien minuten te spelen in de eerste helft legt Hornspits M. Rijckx aan voor een schot dat zó hard blijkt te zijn dat de bal dwars door het net heen gaat. Scheidsrechter Cleophas en beweert bij hoog en laag dat Rijckx de bal overschoot waarna Cleophas het doelpunt alsnog afkeurt… Er ontstaat een hoop heisa en trammelant maar alle protesten ten spijt blijft het hierbij, zelfs competitieleider J. van Gulick in Venlo laat zich liet vermurwen. Ergo: Horn wint niet en de deur naar de KNVB blijft dicht.


Er werd in die oorlogsjaren dus ook nog gevoetbald. Neem bijvoorbeeld Horn 2, een elftal dat ontstond uit een fusie van jeugdteams uit de Weerd en Horn. Horn 2 bleek over meer dan voldoende capaciteiten te beschikken als we door de uitslagen van het seizoen 1943/1944 bladeren: Neer 2-Horn, 2-6; Horn-Grashoek, 3-3; Heythuysen 3-Horn, 2-6; Kessel 3-Horn, 1-5; Baexem-Horn 1-2; Horn-Beegden 2, 6-0. De eerste nederlaag wedr op 7 november 1943 geleden tegen Kessel 2 (3-4) maar vervolgens ging het tweede team weer op de oude voet verder: Neer 2 werd met 7-1 verpletterd en met een 3-7 overwinning keerde KSV terug van een uitwedstrijd tegen Beegden 3. In augustus 1944 organiseerde KSV in Horn een toernooi, diverse elftallen namen deel aan de kringkampioenschappen in Beegden en tijdens wedstrijden in Heythuysen werd aldaar de Horn-wisselbeker verspeeld. Vervolgens kwam de voetbalsport in Horn door oorlogshandelingen ruim tien maanden stil te liggen.